Gedurende de maanden april t/m oktober hebben velen de expositie ’70 jaar vrijheid in Zweeloo’ bezocht.
Ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding die 70 jaar geleden plaatsvond, was er in De Gaanderij een tentoonstelling ingericht. Daar waren bijzondere dingen te zien, zoals de toonbank met de verstopte radio, een doopjurk van parachutestof en een hongerwintermaal met spliterwten. Er waren foto’s van het bevrijdingsfeest uit 1945 (met de namen van de mensen die er op staan) en interviews over de bevrijding op video. In de vitrines waren modellen te zien van de legervoertuigen die door de Aelderstraat hebben gereden. Aandacht was er ook voor Landbouw en Maatschappij: foto’s van bijeenkomsten van en hoe het verder met die organisatie gegaan is. En er waren authentieke boeken, brieven, pamfletten en nog vele andere zaken.
Ook het grotere kader, namelijk de aanleiding voor deze gruwelijke oorlog, werd toegelicht. De route van de bevrijders, de stagnatie, de dropingen, de afrekeningen in de laatste maanden en de angsten en gevaren kwamen allemaal aan de orde.
Veel bezoekers (het totaal was meer dan 200) hebben in enkele regels hun oordeel weergegeven. Vrijwel unaniem was men van mening dat het een veelzijdige en integere tentoonstelling was. Niet alleen voor de inwoners van Zweeloo interessant, maar zeker ook voor passanten (tijdens de OMD, de fietsvierdaagse en de wandeltocht uit het Dagblad van het Noorden)