Lezing Bert Hinnen over 'de vergeten Duitser' op 12 april 2023

Op woensdag 12 april a.s. verzorgt Bert Hinnen, oud-burgemeester van Zweeloo, een lezing over een vrijwel onderbelicht onderwerp als het gaat over de Tweede Wereldoorlog. Te weten het verhaal van de ca. honderdduizend Duitsers, die al vanaf het begin van de dertiger jaren als arbeidsmigrant of als Joodse vluchteling in Nederland woonden en hier vaak al volledig ingeburgerd waren. Allerhartelijkst werden ze zeker niet door de Nederlandse overheid bejegend. Na de oorlog werden ze zelfs allen tot vijand verklaard. Een “vergeten” groep, noemt Bert Hinnen deze Duisters. “Eigenlijk behoren zij ook tot de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.”

Zijn oom Richard Bauer was zo’n Duitser. Bert Hinnen verwerkte het dramatische levensverhaal van zijn oom in zijn boek “De vergeten Duitser”, dat in 2020 verscheen. Met dit boek probeert Bert de “vergeten” Duitser een gezicht te geven en recht te doen aan wat hen en hun families is overkomen.

Ook aanwezig deze avond is Marcel Zantingh, schrijver van “Wel gebogen, maar niet gebroken”, het mooie boek over de oorlogsjaren ’40-’45 in Zweeloo.

Lezing Bert Hinnen: 12 april 2023

Locatie: De Drieklank , Kerkstraat 16 in Aalden

Aanvang: 20.00 uur