Kledingshow

De kledingshow die op donderdag 14 maart 2013 werd gehouden in Wezup was interessant, gezellig en soms hilarisch.

Geert en Annie Smink uit Koekange hebben een show waarmee ze in heel het land historische kleding tonen.

Bij aanvang komt opoe Tjobbe met een zwart en wit ondermutsje voorbij met haar karbies in de hand op weg naar de winkel. Daarna verschijnen in rap tempo vrouwen in blauwe pakjes en witte bloes, tasje aan de hand en hoedje op, en mensen in rouw- en trouwkleding. We zien hoe de boeren erbij liepen als ze in het hooiland of op de bouwakker waren, in de lange onderbroek, het dikke hemd en zwarte kniekousen en met een strohoed op het hoofd. Een van die boeren is even later op weg naar de markt in Hoogeveen en heeft daarvoor natuurlijk weer andere kleding aan.

We leren het onderscheid tussen nette kleding en rijke kleding, tussen zware en lichte rouw.

Tijden herleven als de norse veldwachter voorbij komt, de postbode met zijn zware tas, de melkboer of de venter met zijn kaki kiel en geldtasje voor de buik. Dan zwiert de freule in haar zijden jurk en mooie hoed binnen. En we zien een elegante dame met  pèlerine (een cape met motiefjes van zwarte kralen) van ruim honderd jaar oud.

Voordat de gehele groep in nette zwarte kleding het eind van de show aankondigt treden de dames en heren naar voren in nachtkleding met kaars en po.

Annie Smink had de regie in de kleedkamer van de mannequins. Geert Smink, die zelf ook deelnam aan de show, praatte het geheel op humoristische wijze aan elkaar.

De aanwezigen hebben genoten.