KIEK OP SWEEL – 2

De Historische vereniging Zweeloo is bezig om haar collectie historische foto´s digitaal toegankelijk te maken. Maar soms komen we in ons archief foto´s tegen, waarvan we niet weten wie er op staan en/of waar en wanneer ze genomen zijn. Misschien kunt u ons helpen.

We zijn van start gegaan met de foto hierboven. Lezer Mans Kuipers uit Aalden kon ons meer vertellen over de fotograaf: “De foto is ongetwijfeld genomen door Jan Wolters (bijnaam Jan Pet) drogist, fotograaf en bijen­houder. Hij was een autoriteit op het gebied van bijen, had een bijenwagen met bijenkisten achter huis. Vaak hadden  we een zwerm in een boom, waarop hij dan kwam met een korf of zo om hem op te halen, allemaal te zien op een historische film van Zweel van  1949. De Familie Wolters is naar Australië gegaan, maar later teruggekomen en gaan wonen in Assen, waar hij weer fotograaf was.”

En over de auto, een Opel Olympia: “Rond 1950 was de  heer Ballast (grootvader van Klaas Ballast) de enige die in Zweeloo zo’n  auto had. Maar ik betwijfel of deze auto en het echtpaar uit de gemeente Zweeloo komen. Is het nummerbord te herleiden en nog na te gaan bij RDW?” Deze tip kregen we ook van lezer Jurrien Meijer. Beide lezers hartelijk dank! We gaan ermee aan het werk.

Dan nu naar de foto van deze week:

Deze foto zit als ´Jeugd van Wezup´ in ons archief. Het is duidelijk dat het om een uitstapje gaat, maar dat is dan ook alles wat we van deze foto weten. Maar misschien weet u meer. Wat we graag willen weten:

• Herkent u een of meer van de mensen op de foto? Wat zijn hun namen? Komen ze inderdaad allemaal uit Wezup of ook uit andere dorpen?

• Bij welke gelegenheid is deze foto genomen? Waar ging het uitstapje naar toe? Wie heeft het georganiseerd?

• Wat was de datum of in elk geval het jaartal?

• Zijn er nog meer foto´s van deze dag?

Wilt u ons  helpen om namen aan deze gezichten te koppelen? Mail ons dan en wij sturen u de foto toe in hoge resolutie.

Stuur uw reactie naar hvsweel@hotmail.com In een volgend nummer komen we er dan op terug.